Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Noroc cu Dumnezeu!

Este păcat să pariezi pe noroc?
E păcat să pariezi la fotbal sau să cumperi un bilet la Lotto? Mulți creștini se întreabă asta și pentru că șansele de câștig sunt substanțiale, preferă să zică că nu sunt siguri sau că Biblia nu zice nimic concret de pariuri, Lotto sau alte jocuri de noroc.
Într-adevăr nu există un verset biblic care să spună: „NU juca la Casino, nici la Lotto sau alte pariuri sportive…”, iar Biblia oferă o bază clară pentru aceste confuzii.
Creștinii sunt împărțiți în 2 tabere: unii spun că nu e păcat, ci doar un joc și sunt precum mâncatul, băutul etc. adică atâta timp cât nu devine o dependență și nu „mâncăm” prea multe pariuri, atunci e acceptabil. Alții zic că orice formă de noroc este imoral și prin urmare este greșit.

Care tabără are dreptate?

Cuvântul lui Dumnezeu spune clar că toate aparțin lui Dumnezeu. Pavel spune: „Ce lucru ai pe care să nu-l fi primit?” (1 Corinteni 4:7)
Dumnezeu e cel care ne dă puterea să muncim și să câștigăm salariul nostru, „Ci adu-ți aminte de Domnul, Dumnezeul Tău, fiindcă El este cel care îți dă putere să-ți însușești aceste bogății…” (Deuteronom 8:18)
Tot în Cuvântul Lui scrie că noi trebuie să ne încredem totdeauna în El și nu în metode rapide de îmbogățire. „Si Dumnezeul meu să îngrijească de toate trebuințele voastre, după bogăția Sa, în slavă, în Isus Hristos.” (Filipeni 4:19)
Oriunde se muncește este și câștig, dar oriunde numai se vorbește, este lipsă.” (Proverbe 14:23)
Cine își lucrează câmpul are belșug de pâine, dar cine aleargă după lucruri de nimic are belșug de sărăcie.” (Proverbe 28:19)
Sufletul binefăcător va fi săturat, și cel ce udă pe alții va fi udat și el.
(Proverbe 11:25)
Cei ce vor să se îmbogățească, dimpotrivă, cad în ispită, în laț și în multe pofte nesăbuite și vătămătoare, care cufundă pe oameni în prăpăd și pierzare. Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; și unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credință și s-au străpuns singuri cu o mulțime de chinuri.” (1 Timotei 9:10)
Sămânța care a căzut între spini închipuiește pe aceia care, după ce au auzit Cuvântul, își văd de drum și-l lasă să fie înăbușit de grijile, bogățiile și plăcerile vieții acesteia și n-aduc rod care să ajungă la coacere.” (Luca 8:14)

Jocurile de noroc implică un element de risc. În cele din urmă, creștinul își pune credința în noroc. El speră că are șansa să bată statisticile, și astfel, își pune credința și speranța în altceva decât Dumnezeu. Dacă credem că Dumnezeu e așa de mare, de ce nu avem credința că El ne va da câștiguri materiale într-un alt mod? De ce credem că Dumnezeu binecuvântează oamenii Lui cu bani pe care alții i-au pierdut, cu bani care au provocat nenumărate păcate pentru cei care i-au pierdut, ca noi să îi avem?

În primul rând, jocurile de noroc ne pot face să pierdem controlul priorităților în viața noastră. Să nu uităm că tot ce fură din timpul nostru de studiu, părtășie sau rugăciune cu Dumnezeu, va deveni păcat în viața noastră.

În al doilea rând, să strici banii pe jocurile de noroc, poate fi o metodă de a folosi binecuvântările financiare într-un mod greșit. Sunt creștini care nu dau toată zeciuiala sau chiar deloc, nu ajută oameni în nevoie, dar totuși cheltuie zeci, sute sau mii de euro lunar pentru jocurile de noroc, în timp ce bisericile lor se chinuie cu plata cheltuielilor, iar unii frați de-ai lor sunt oarecum forțați să dea mai mult decât zeciuiala lor, ca să acopere costurile bisericii. Iar cei care își fac și această parte, și totuși, iau parte la jocurile de noroc, tot nu se pot scuza, pentru că ei nu-și folosesc finanțele în mod înțelept în continuare.
Mulți dintre cei cu probleme financiare care au fost consiliați de păstori, au aceste probleme, nu pentru că nu au fost binecuvântați, ci pentru că nu au știut cum să cheltuie banii. Banii nu trebuie risipiți!

În al treilea rând, faptul că jucăm jocuri de noroc poate fi un exemplu rău pentru alți creștini. De exemplu, dacă ei consideră că tu ești la un nivel spiritual mai înalt decât al lor și te văd sau află că joci jocuri ce țin de noroc, s-ar prea putea să spună că dacă fratele acesta, care îl știm ca un creștin adevărat, ia parte la pariuri, atunci înseamnă că nu e o problemă să pariem și noi! Și astfel, încep și ei să parieze, pentru că toată lumea își dorește mai mulți bani decât are. Poate că tu te poți controla cu privire la acest viciu și ai o limită, însă, nu toți sunt așa, și acest frate poate cădea într-un cerc vicios, distructiv, care în final îl va conduce la faliment, departe de Dumnezeu și de familia lui. Cine e de vină, aici? EU, creștinul care i-am influențat în mod indirect pe frații mei, pe aproapele meu, cu ideea că jocurile de noroc sunt un lucru bun sau cel puțin nu sunt un păcat.

Jocurile de noroc trădează următoarele atitudini interioare ale unui creștin:
1. Materialism
2. Lăcomie
3. Bazarea pe șansă vs. bazarea pe providența lui Dumnezeu
4. Lene vs. muncă
5. Evitarea dărniciei (a nu se confunda cu zeciuiala)
6. Căutarea de a câștiga prin pierderea altora (din necazurile altora),

iar toate astea au și efecte exterioare asupra unei personae, și anume:
1. Dependență
2. Sărăcie
3. Ilegalități
4. Incorectitudine
5. Încercări/greutăți în familie și/sau divorț
6. Alcoolism
7. Exploatarea săracilor.

Dacă analizezi aceste aspecte, atât interioare, cât și exterioare, vei ajunge la concluzia că a fi un jucător de noroc te falimentează pe toate planurile, și chiar dacă acum nu vezi acest lucru, toate acestea se vor întâmpla în timp.
Dar pe voi care părăsiți pe Domnul, care uitați muntele Meu cel sfânt, care puneți o masă norocului și umpleți un pahar în cinstea sorții, vă sortesc sabiei, și toți veți pleca genunchiul ca să fiți înjunghiați; căci Eu am chemat, și n-ați răspuns, am vorbit, și n-ați ascultat, ci ați făcut ce este rău înaintea Mea și ați ales ce nu-Mi place.
(Isaia 65:11-12)

Expresia „puneți o masă norocului” din versetul 11, înseamnă „a aduce mâncare la idoli”, iar cuvântul „soartă” din același verset, provine din limba ebraică (Meni) și înseamnă „noroc”.

Dacă ești cumva prins în acest joc iluzoriu, și citești acest articol, să știi că nu e la întâmplare. Dumnezeu vrea să cunoști, azi, părerea Lui!

Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; și unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credință și s-au străpuns singuri cu o mulțime de chinuri.” (1 Timotei 6:10)

Cuvântul Domnului ne învață să fim înțelepți și chibzuiți, cu toate resursele pe care El ni le încredințează!
Cheltuindu-ți banii pe ceva, care oferă doar o șansă și nu o garanție de câștig, prin simplul fapt că îți riști banii pentru ceva nesigur, acest lucru devine păcat!

Dar exista o soluție!

Nu judecarea creștinilor, ci rugăciunea pentru ei este soluția!
Astăzi, te poți ruga pentru tine, dacă ești înlănțuit de astfel de păcate sau pentru alte persoane pe care le cunoști, ca Tatăl nostru să rupă aceste lanțuri, să deschidă ochii, să lucreze la prioritățile noastre și să ne dea înțelepciunea să folosim resursele cu care ne binecuvântează într-un mod plăcut Lui.

Trebuie să te oprești! Nu îți mai petrece nopți nedormite din cauză că ai pierdut sume mari sau că erai așa aproape de câștig, nu te mai îngrijora dacă până la final va mai da echipa ta un gol sau nu, nu îți irosi timpul valoros gândindu-te dacă ar ieși la Lotto măcar 5 numere din 6. Trăiește viața în Cristos! Trăiește liber în El, pentru că numai Cristos poate să aducă eliberare totală si binecuvantari adevarate!

Pentru că Dumnezeu este același ieri, azi sau mâine, este neînțelept din partea noastră să credem că părerile Lui despre noroc s-au schimbat.

Fiți binecuvântați!
B.M.

0
  Alte postari
  • No related posts found.